forrás: zsebremegy.hu

A Jármű Szolgáltatási Platform (röviden: JSZP) egy olyan hazai járműéletút-adatszolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a különböző magyar nyilvántartásokból származó, a jármű életútjának lényeges adatait a felhasználók egy egységes, rendszámos kereső felületen díjmentesen megismerjék.

Nem könnyű kiigazodni a szokásosan bonyolult ügyfélkapus felületen, így alábbi leírásunkban rövidben bemutatjuk a rendszer használatát, így ön is képes lesz mindössze néhány kattintással kezelni azt.

Ki jogosult használni?

A lekérdezéseket bárki – cél és jogalap igazolása nélkül – ingyenesen elindíthatja az ügyfélkapus azonosítást követően, tehát a szolgáltatás úgymond szabad felhasználású, akármikor és akárhányszor használható, akár kíváncsiságból is, csak rendelkeznünk kell ügyfélkapu-regisztrációval az azonosítás végett. Használtautó vásárlás előtt mindenképpen érdemes igénybe venni, mondhatni, hogy szinte kötelező a használata. Ha az eladó elzárkózik a rendszám megmutatásától, azt értékeljük gyanús körülményként.

Hogy működik?

A JSZP rendszer használata nagyon egyszerű, lekérdezési felületen mindössze a megismerni kívánt gépjármű rendszámát kell megadni. A rendszám megadása kötelező, és meg kell felelnie a magyar rendszámformátumok egyikének. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag Magyarországon forgalomba helyezett járművekre ad ki találatot a keresés. Amikor legelőször belépünk, a Jármű Szolgáltatási Platform határozatot küld a tárhelyünkre a közvetlen hozzáférés engedélyezésének tényéről. Ezután már akármennyi keresést, lekérdezést indíthatunk. A JSz Platform felületén minden, a lekérdezés előtt összeválogatott adatok és képi dokumentáció azonnal megjelenik, valamint lehetőség van azok elmentésére is.

A lekérdezhető adatok köre

  • Futásteljesítmény adatok, azaz a kilométeróra állása
  • Származásellenőrzés és eredetiségvizsgálat
  • Forgalomban tartás és forgalmazási korlátozás
  • Műszaki állapotra vonatkozó adatok
  • Jármű azonosító- és okmányadatok
  • Biztosítás és kártörténet (2019-es és későbbi eseményekre)

A tulajdonos kiléte, személyes adatai továbbra sem lesznek lekérhetőek!

Mennyi időt vesz igénybe?
A JSZP keresés online és azonnali, vagyis az információk a keresés lefutását követően azonnal a rendelkezésére állnak.

Mennyibe kerül?
A gépjármű adat szolgáltatás illetékmentes és díjmentes.

Hol érhető el?
A JSZP járműéletút/járműlekérdezés adatszolgáltatás

 

Erre a linkre kattintva érhető el »

 

Ezen a fenti linken keresztül bejelentkezés után azonnal elérhető a rendszámos kereső.

A rendszámos kereső használata

A lenti kép alapján könnyebben követhető leírásunk: jelölje be, milyen adatokra szeretne rákeresni, majd írja be a rendszámot, és fogadja el az adatkezelési tájékoztatót.

Ezt a felületet látjuk

Fontos: időnként előfordul, hogy a jármű bizonyos adatairól nem szolgáltatható adat, ilyenkor nem fut le a keresés. Ebben az esetben vegye ki a hiányzó adatkör elől a pipát és próbálkozzon újbóli kereséssel.

Adatok letöltése, lementése

Sikeres lekérdezés után a letöltés gombra klikkeléssel juthatunk hozzá az adatokhoz. Ekkor egy dokumentumot kapunk, ahol az egyes adatkörök információit találjuk meg egymás alatt tételesen felsorolva. Ez a dokumentum le is menthető a gépünkre, ha később szükségünk van rá. A dokumentumban link(ek)et találunk, amely(ek) a műszaki vizsgálat(ok)kor készült képekre mutat(nak).

Egyéb tudnivaló

Fontos, hogy kizárólag a Magyarországon forgalomba helyezett járművekre lehet rákeresni, külföldi rendszámos autóval felesleges próbálkozni. Ha érvénytelen rendszámot adunk meg, akkor “a rendszám nem került kiadásra Magyarországon” hibaüzenetet kapjuk.

A JSZP lekérdező adatszolgáltatásban megismerhetjük az érintett gépjárművek műszaki adatait, például a gépjármű-nyilvántartásban szereplő kilométeróra-adatokat, a jármű forgalomban létére (forgalomba helyezett, forgalomból kivont) és esetleges forgalmazási korlátozásaira vonatkozó adatokat, továbbá azt is, hogy a járművet körözik-e, valamint a lekérdezés futtatásáig nyilvántartásba vett tulajdonosok számát. A kilétüket ugyan nem ismerhetjük meg, mégis hasznos a szám ismerete, például ha egy autót első tulajdonostól valóként hirdetnek és valójában már hat volt neki, az mindenképpen gyanút keltő.

Lekérdezhetjük a gépjármű származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatokat, megismerhetjük, hogy a kérdéses jármű rendelkezik-e biztosítással, vagy érintett volt-e valamilyen káreseménnyel. Tudni kell, hogy a kártörténeti adatok tekintetében csak a 2019. január 1-jét követően bekövetkezett, kötelező felelősségbiztosításra rendezett káresetek, káresemények kapcsán kaphatunk információkat, visszamenőlegesen nem, tehát ez nem hibás működés eredménye.

A jármű kilométerben megadott futásteljesítményére és forgalomban tartására vonatkozó adatok a könnyebb áttekinthetőség érdekében grafikonon is megjelennek, valamint hozzáférhető az eredetiségvizsgálat és a műszaki vizsgálat képi dokumentációja is.

Jogszabályi háttér

  • a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 24. § (3a) bekezdés
  • közúti közlekedési nyilvántartás működéséről és az adatszolgáltatás rendjéről szóló 513/2017. (XII. 29.) 7.§ (1) bekezdés
  • a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 23/A §-a
  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 47. § (1) bekezdés o) pont, 51. § (9) bekezdés k) pont

A JSZP járműéletút-adatszolgáltatás a nyilvántartó által az e célra kifejlesztett informatikai platformon keresztül, több hazai nyilvántartás adatainak felhasználásával elektronikus úton nyújtott szolgáltatás.