Vegyszermentes veteményezés program

Interjú Illés Eszter bio-kertészeti mentorral

 

Miért tartasz vegyszermentes gazdálkodással kapcsolatos tanfolyamokat?

Eszter: Kertésznek hívom magam, mert felismertem, hogy kertész válik belőlem, ha azt gondolom magamról, hogy már az is vagyok. Fontosnak tartom, hogy az emberek ismerkedjenek alternatív kertészeti módszerekkel, melyek hatására nemcsak maguknak segítenek egészségesebbé válni, de segítenek a FöldAnyának is regenerálódni. A célom, hogy minél több embert inspiráljak arra, hogy termeljen magának és családjának egészséges élelmiszert vegyszermentesen, sőt tevékenységével segítse a talajban lévő humusz állomány növekedését.

Számos divatos módszer van manapság: biogazdálkodás, biodinamikus gazdálkodás, permakultúra, természetszerű gyümölcsészet és zöldségtermesztés, hagyományőrző gazdálkodás, mélymulcs, talajmegújító mezőgazdaság. Ezek mind működő módszerek, ha szeretnél felhagyni a környezeted szennyezésével miközben jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt termelsz magadnak. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy minden kert más, ahogy minden ember is.

Így a legjobb, ha előveszed a kísérletező kedved és úgy állsz neki saját kerted megművelésének, hogy kreatív és nyitott maradsz az ihlet számára. Minden kert egy ökoszisztéma, mely mindig megmutatja, mire van szüksége. Neked figyelned kell csupán és segítened kell a kertednek egyensúlyban maradni, ahogy arra is figyelsz, hogy önmagadat egyensúlyba tartsd. Önmagad megismeréséhez is közelebb visz ily módon a kertészkedés.

Miért a gyerekek, vagy a kisgyermekes családok a célcsoportod?

Eszter: A gyerekek számára is fontos megmutatnunk, hogy hogyan lesz étel számukra az asztalon és hogyan lehet közösen, egymást segítve alkotni valamit a kertben. Tiszteletre, alázatra, együttérzésre és számos alapvető emberi értékre meg tudja a kert tanítani a gyerekeket. Azért is tartok olyan tanfolyamokat, ahova a szülő gyermekével el tud jönni, mert célom, hogy olyan családi programot tárjak fel az emberek számára, aminek csak pozitív haszna van:

  • Egészséges táplálékot fogyasztasz, ha azt eszed, amit magadnak termeltél (ha vegyszermentesen teszed ezt, akkor a Földet sem bántod vele, így még unokáid is élvezhetik majd a kerted adta csodát)
  • Tévedés azt hinni, hogy nehezebb természetes módon termelni, hiszen ha időt adsz a kertednek beállni az egyensúlyra, akkor csodálatosabban fog termelni, mint a vegyszerezett kert (olyan ez, mint mikor az ember szeretettel főz, attól finomabb lesz az étel; a kert is meghálálja, ha szeretettel bánunk vele)
  • Friss levegőn zajló edzés a kertészkedés, élettani hatásai így egyértelműek, átmozgatja az egész testedet, mindeközben friss oxigénhez jutnak sejtjeid: a kertben zajló munkát sokkal jobban bírja az ember, mintha elmenne edzőterembe edzeni, valahogy élvezetesebben fárad el az ember a kertben
  • Learatni munkád gyümölcsét nagyon elemi, ősi érzés, látni a családot, ahogy a kertből behozott élelmiszert fogyasztják, új megvilágításba helyezi számunkra az evéshez való viszonyunkat, az ember elkezdi megbecsülni azt, amit elfogyaszt és ennek szellemiségét a gyermekek is átveszik a családban
  • Gyermekeinket élő dolgokkal kell körbevennünk, a kertészkedés a legjobb esélyünk, hogy segítsük őket a természetre hangolódni, hogy ne vesszenek bele a virtuális álomvilágba

Utolsó kérdés az lenne, hogy mit üzensz azoknak, akik érdeklődnek március utolsó hétvégéjén tartandó programodra?

Minden Alsóhetényben és környékén élő embernek, aki ezt a cikket olvassa üzenem, hogy ha van otthon egy talpalatnyi föld a kertedben és nem tudod hogyan is kezdj vele valamit, gyere el március 31-én és töltsd velem a napot, segítek elindulni a kertészkedés csodálatos, örömökkel teli útján.