A szabad nyár után, a koronavírus fertőzések 4. hulláma már itt van. Ne feledjük, az iskolák, óvodák, bölcsődék nyitásával, a karantén szabályok a régiek! A 10 nap elkülönítés továbbra is él!

Mi az újdonság a tavalyi évhez képest?

Az OLTÁS! Az oltással a COVID fertőzés szövődményei megelőzhetők!

 • Mentesül a karantén alól az a védőoltásban (mindkét oltás!) részesített személy, aki a védettségi igazolvány átvételének időpontját
  követően került szoros kontaktusba az igazolt fertőzöttel.
 • Az oltott kontakt személy figyelmét fel kell hívni arra, hogy az infekciókontroll intézkedéseket, illetve a járványügyi
  és higiénés szabályokat a továbbiakban is be kell tartania.

Kérem figyelmesen olvassák át az alábbiakat!

Rendkívül fontos, hogy az alábbiak szerint járjunk el, a saját gyerekünk, társaik, szüleik, nagyszüleik érdekében!
Lázas és/vagy köhögős gyerek 10 napig otthon marad! (Kivételt csak azok az esetek jelentenek, amikor az orvos valamilyen oknál fogva nem tartja indokoltnak a 10 napot).
Még a legenyhébb tüneteket is jelezzék nekem, már az első napon! Én döntök a teendőkről, esetleges tesztelés szükségességéről.

Teszt nélkül NINCS olyan, hogy "biztosan nem COVID"!

A közösségek újraindulásával ismét fontos a járványügyi szabályok áttekintése.

A legfontosabb, hogy legenyhébb tünetek esetén SE engedjük közösségbe gyerekünket (rossz közérzet, fejfájás, orrfolyás stb.)!
Tartsuk tiszteletben mások életét. A COVID-19 gyerekeknél enyhe tünetekkel is jelentkezhet!

Mit tegyünk, ha gyerekünk beteg?

Legenyhébb tünetek esetén is keressük fel a megadott telekommunikációs csatornákon házi gyermekorvosunkat, aki a panaszok alapján dönt a további teendőkről, tesztelés szükségességéről. Mindemellett orvosi tanácsot is ad, senki nem maradhat ellátatlanul (teljes értékű orvosi ellátás a telemedicina is)!

Elkülönítés

A 10 nap otthoni elkülönítés szabályai megegyeznek a hatósági karanténnal, azaz a gyermek (és családtagjai) nem hagyhatja el a lakást!

Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő azonnali elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:

 • 4 fő tünet:
  1. láz
  2. köhögés
  3. nehezített légzés
  4. zaglás/ízérzés zavara, elvesztése

 • tünetek lehetnek még: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés, torokfájás, orrfolyás

Mit ír elő az eljárásrend az otthoni elkülönítés feloldására?

„A beteg gyermek legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani. „

Kontakt elkülönítése: Ha nem megoldható a családon belül a teljes elkülönítés, akkor a kontakt 10 napja a beteg 10. napjától indul, azaz 10+10 napig nem hagyhatja el a lakást az érintett személy! Ezt rendkívül fontos betartanunk!

TESZT

Mikor van szükség tesztre?

 1.  4 fő tünet közül kettő (vagy több) esetén mindenképpen (láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya)
 2. bármilyen tünet + epidemiológiai kapcsolat (azaz ismert COVID-19 fertőzött beteggel történt szoros kapcsolat esetén)
 3. A COVID-19 gyakorlatilag bármilyen fertőző betegségre utaló tünettel jelentkezhet, így minden esetben, amikor az orvos úgy ítéli meg

Miért van szükség tesztre?

Az alapellátásban a terápiát nem befolyásolja, tehát nem ez a fő célja.

 1. kontaktkutatás (tünetek megjelenése előtti 2 napban kivel találkozott?)
 2. ha kórházi kezelésre van szükség és pozitív, akkor COVID osztályra menjen
 3. rövid és hosszú távú új tünetek esetén gondoljunk-e COVID szövődményre (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok)
 4. szabadidősportot (testnevelésóra is!) mennyi ideig TILOS végezni
 5. ha családtagoknál jelentkeznek tünetek, akkor a COVID valószínű, így a további lépések is annak megfelelően, gyorsabban történhetnek

Rendkívül fontos, hogy teszteljünk, és oltassuk be magunkat!