FÉLTVE ŐRZÖTT KINCSEM

A védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét!

Rendszeresen találkozunk gyermekáldozatokról szóló tudósításokkal; pl. az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Gyermekkórház Szövetség adatai szerint a halálozás a gyermekeknél 0.00%-0.26%-os. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) felmérése szerint az 5-11 éves korosztályban 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8300 kórházi felvétel történt COVID-19-el összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. Valójában ebben a korosztályban ezzel a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé.

A védőoltás csökkenti a súlyos lefolyás, a kórházba kerülés, az intenzív kezelés, az oxigénterápia esélyét!

Ugyancsak amerikai egyesült államokbeli adatok szerint a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében!

Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

A védőoltás segít a hosszútávú-COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében!

A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, memóriazavar, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, a koncentrálóképesség csökkenése, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

GYERMEKEM ÉS KÖRNYEZETE

A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát!

Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

Iskolai hiányzások, társadalmi korlátozások

Az oltott gyermekek kontaktként nem kerülnek karanténba, szüleiknek nem kell velük otthon maradni, nem maradnak le az iskolában, a távoktatást nem kell az intézményeknek megszervezni. Bátran utazhatnak külföldre, vehetnek részt eseményeken, mehetnek be zárt terekbe.

CSAK NE ÁRTSAK AZ OLTÁSSAL NEKI!

Milyen mellékhatások lehetnek?

A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztalt enyhe oltási reakciókkal, ezek főként a 2. oltás után jelentkezhetnek, pár nap alatt elmúlnak. A súlyos allergiás reakció extrém ritka.

Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?

Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet. A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

Nem okozhat meddőséget vagy magzati károsodást a vakcina?

Nincs bizonyíték arra, hogy hatása lenne a vakcinának a reproduktív folyamatokra, a teherbeesésre, a várandósság lefolyására vagy a magzat fejlődésére. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

Nem okoz hosszú távon rákos megbetegedést az oltás?

A rákos megbetegedések kialakulásáért a genetikai tényezők, környezeti faktorok (pl. táplálkozás, légszennyezettség), életmód (pl. dohányzás, alkohol-fogyasztás), egyes vírusok a felelősek. Nincs semmi bizonyíték a védőoltások és a rákbetegedések összefüggésére. Az oltóanyag hamar lebomlik, sokkal rövidebb ideig van a szervezetünkben, mint a rákkeltő anyagok.

Gyermekem krónikus beteg, kaphat-e oltást?

A krónikus betegségek — pl. lisztérzékenység, cukorbetegség, autoimmun betegség, daganatos betegség, pajzsmirigybetegség — nem jelentenek oltási akadályt. Ellenjavallat csak a vakcina valamely anyagával szembeni túlérzékenység.

Megfertőződhet-e a gyermekem az oltástól vagy fertőzővé válhat-e?

Az mRNS-oltás nem tartalmaz sem elölt, sem legyengített vírust, sem egyéb vírusrészt, hatására a szervezet időlegesen csak a vírus tüskefehérjéje előállítására képes; ezért maga az oltás vírusfertőzést nem okoz, az oltott nem fertőz.

Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?

A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz gyenge. Ezzel szemben az oltás erőteljesebb és hosszabb időtartamú védettséget eredményez, jobban véd a vírus-mutánsok ellen. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

 

„A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk…”

 

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szakmai ajánlása figyelembevételével készült tájékoztató